Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

SS2000K / 2-3.7.2011

TEKEMISEN MEININGILLÄ

Tänä ajokautena suoritetut 2 aikaisempaa rautaperse-ajoa olivat olleet molemmat 1000 mailin pituisia perusajoja, siksi mieli teki siirtyä hieman vaativamman suorituksen pariin.

Mielessäni olivat vaihtoehtoina, joko SS2000K eli 2000 kilometriä 24:ssä tunnissa, tai sitten SS3000, 3000 mailia 72:ssa tunnissa.

Perherauhan ja loman vähyyden vuoksi päätin koettaa ajaa tuon SS2000K:n ”pois kuleksimasta”. Olihan sen laskennallinen keskinopeusvaatimus reilut 83 km/h,

verrattuna perusajojen 67 km/h keskinopeuteen, joten siinäpä olisi jo enemmän puristettavaa. Lorveksinnat siis olisi unohdettava, ja tietä olisi nieltävä tosissaan. Kuitenkin olisi myös nautittava ajamisesta.

AJON SUUNNITELMA

Kesä oli kauneimmillaan, ja kesäkuun viimeinen viikko oli meikäläisen vuosilomaviikko, jonka vietimme 10-vuotiaan poikani kanssa moottoripyöräillen kotimaakunnassani Hämeessä.

Samalla kun otimme rennosti, muhi päässäni suunnitelma, jonka mukaan koettaisin ensimmäistä iltalähtöäni, kotiuduttuamme reissusta perjantaina puoliltapäivin. Reitti ja vaihtoehtoreitti oli jo aikaisemmin valmiiksi mietitty.

Iltalähdön hyvistä puolista on paljon puhuttu, ja itsekin uskoisin niitä olevan. Kuitenkin kävi niin että en saanut iltapäivällä yrityksistä huolimatta nukutuksi, joten pidin viisaampana suosiolla luopua, ja aloittaa ajo vasta lauantaina aamulla, hyvin nukutun yön jälkeen.

TAAS MENNÄÄN

Hieman ennen kuutta lauantai-aamuna palloilin taas tutussa asemapaikassani Salon Piihovissa. Tällä kertaa huomasin myös mahdollisuuden tankata aloitustankkaus maksamalla kassaan. Tosin ajokortti piti jättää kaniin kassalle, ennenkuin avasivat mittarin. Mitäpä tuosta, saisimpa kassalta melko varmasti oikea-aikaisen aloituskuitin. Bingo!

Lähtöni muodostui varsin hauskaksi, kiitos erään heppulin, joka nähdäkseni oli vielä vankasti perjantai-illan juhlatunnelmissa.

Tankatessani tämä loihe kysymään: ”No, eikös sitä pitäisi jo Kuopiossa olla...?” Minä siihen kohteliaasti, että ”kuinka niin?” ”No, eikös siellä jotkin kokoontumisajot ole”, vastasi heppu.

Sitten seurasikin hauska tarina, kuinka heppu oli saanut tarpeekseen prätkän kyydssä olosta, koska tuttunsa oli häntä kyydittänyt vajaan 40 kilometriä, siten ettei vauhti tällä kyseisellä matkalla ollut kertaakaan laskenut alle kahdensadan. :)

Tietysti pidin naamani peruslukemilla, kaveri oli kuitenkin ihan raamikas heppu. Siunailin vain, että jopas nyt vallan...

Lähdettyäni matkaan, hirnumista riitti vielä pitkäksi aikaa. Aika velikultia, sano.

KESKISUOMEEN

Ensimmäinen legi tällä matkalla oli 278 kilometriä, ja tankkauspaikka oli tuttu Korpilahden neste. Kuten ajon luonteeseen kuului, nyt ei lorvittaisi, siispä pätkä läpi yhdellä istumalla, jotta saataisiin pelivaraa ajon loppupuolelle.

Pysähdys ei myöskään kauaa kestänyt, tankki täyteen, ja takaisin tielle, seuraava pätkä olisi lähes saman pituinen, ja tankkaus olisi Pulkkilassa.

Tämän välin puolimatkassa maltoin pitää pienen paussin, ja tapasin toisen rautaperse-ajajan, lähteneenä Humppilasta. Vaihdettiin kuulumisia, ja koska kaveri ajoi ensimmäistä ajoaan, varoitin näihin ajoihin jäävän helposti koukkuun.

Pulkkilasta 221 kilometriä suoraviivaista ajoa, ja Torniosta löysin itseni. Olin google-mapsilla katsonut valmiiksi huoltoaseman, jossa täällä tankkaisin. Mihinkään ei tarvinnut poiketa, pääväylän varrella kaikki.

TORNIONJOKILAAKSO

Joskus nuoruudessani minulle opetettiin kuinka ruotsiksi sanotaan: 4 hevosta putosi jäihin torniojoessa. Sehän meni tietysti että: ”fyyra iihahaa, tornionjoki plumpsis”

Tämä käytännön ruotsin sovellus tuli mieleeni, ajellessani tornionjokivartta pitkin, kohti Muoniota, joka olisi tämän matkan pohjoisin piste. Tankkasin Muoniossa klo 16.55, matka oli osapuilleen puolessa välissä. Ajallisesti puoliväli oli siis reilun tunnin päässä, joten hyvin meni, mutta menköön.

Nyt astuisi esiin suunnitelma B

VAIHTOEHTOREITTI

Koska en ollut varma kuinka hyvin tai huonosti matka menisi, päätin jättää itselleni mahdollisuuden valita reitti puolessavälissä. Jos olisin kokenut tarpeeksi vastoinkäymisiä Muonioon mennessä, ajaisin kiltisti samaa reittiä takaisin, se olisi helpointa, ja samalla tylsintä.

Kuitenkin, koska kaikki oli sujunut viimeisen päälle hienosti, ja aikataulussa oli varaa, päätin huikennella hitaampaa reittiä takaisin.

Samalla näkisin Lappia edes hieman enemmmän, joten suuntasin tielle 79 Kittilään, ja siitä Ounasjokea seuraillen alas Rovaniemelle. Kittilästä alaspäin tuntui kuin olisi yksin maailmassa, mahdoinkohan nähdä yhtään ihmistä tällä välillä.

ROVANIEMI, LAPIN PORTTI

Ei ole kunnon kesä, jos ei kerkiä Rovaniemen Neste-Reissumiehessä tankata. Siksipä minäkin sinne suunnistin. Oli lauantai-ilta, ja nuorisoa viljalti liikkeellä. Tällä kertaa oli minun vuoroni tuottaa hymyä ja hirnuntaa kanssaihmisilleni.

Jossain vaiheessa oli taas päässyt unohtumaan, että pyörässä on nuo 45-litran alumiinilaukut, jotka tekevät pyörästä leveän. Siispä mittarikentällä kahden pumpun välistä ”pujahtaessani” hyppäsi roskapönttö vasemman laukun kimppuun. Laukku oli hereillä, ja antoi tyrmäävän iskun röyhkeän roskiksen leukaan, ja vaivoin säilytti pönttö tämän jälkeen tasapainonsa.

Vilkaisin moponuorisoon päin, kunnioittivat vanhempaa miestä sen verran, etteivät ihan julkeasti ääneen nauraneet. Syytä olisi kyllä ollut, aikuinen ihminen, ja tuolla lailla koheltaa. Pitänee vissiin hommata samanlaiset äärikepit pyörän keulalle, kuin on kuorma-autoissa.

LÄPI SELKOSTEN

Aina viihtyisä 78-tie Rovaniemeltä Paltamoon oli vuorossa. Ranualla eläinpuiston parkkipaikalla piti hieman lisätä vaatteita, ja Puolangalla tankkasin keskustan shellillä, samaan aikaan kun muu kansa keskustassa katseli kympin uutisia.

5-tielle päästyäni oli luonnollisesti Sukevan Nesteen Pakollinen Pysähtyminen. Taidankin ottaa elämäntehtäväksi pysähtyä aina ohimennessäni siellä. Ei niinkään siksi, että asema olisi mikään ihastukseni, vaan siksi että tuntuu joka kerta olevan tauon paikka, kun sen ohittaa.

ÖINEN KIITOTIE

Kello 00.46 Kuopiossa tankatessani oli jo kohtalaisen selvää, että ajo ei ainakaan ajan puutteeseen kaatuisi. Reilut 5 tuntia aikaa, ja matkaa Lahteen noin 280 kilometriä. Lahti olisi ensimmäinen mahdollinen lopetuspaikkakunta, matkaa olisi siellä taitettu lyhyemmän vaihtoehdon mukaan 2026 kilometriä.

Tulin ajaneeksi Varkauden ja Mikkelin kautta, en viitsinyt lähteä Suonenjoen ja Hankasalmen metsäisemmille maisemille. Eroa noiden reittien pituudessa ei ole kovinkaan paljoa, ja aikaahan oli.

Nautiskelin yöstä, ja Lahden kariston nesteellä kello oli vasta 03.50. Päätin jatkaa, ja lopettaa vasta Hämeenlinnaan, varsinkin koska karisto ei vastoin luuloani ollutkaan 24h-asema , ja sen pihalla ei näkynyt sieluakaan, joten lopetuksen todistajia ei löytyisi. Noh, olisihan Hämeenlinnassa tuttu 24h ABC-Tiiriö, jonne lopetettiin Jussin kanssa keväällä SS1000

KERRANKIN OLI LOPUSSA AIKAA

Saavuttuani ABC-Tiiriön mittarikentälle, totesin ettei valitsemani automaatti ollutkaan käytössä. Otetaanpa siis toinen, ei käytössä sekään. Kolmatta kohti kävellessäni, aavistin jo mitä näytössä lukisi. Oikein, ei käytössä, ja siinähän ne mittarit sitten olivatkin. Halvattu!

En keksinyt muuta, kuin ajella keskustaan, aikaa oli vielä reilusti yli tunti, Forssaankin ehtisi, mutta se olisi jo riskillä, jos tulisi yhtään viivykkiä.

Hämeensaaren neste ei ollut avoinna, mutta nuorisoa palloili pihalla. Päätin lopettaa sinne. Tuntui kuin lopetustankkaukseni olisi ollut lähtölaukaus, kun sain sen tehtyä, oli pihakin tyhjä. Halvattu!

Pitääkö se vanhaa miestä nyt näin juoksuttaa. Lähistöltä linja-autoaseman nurkilta sitten pyydystelin 2 todistajaa jotta sain homman viimein päätökseen.

Lopetustankkaukseen kirjautui ajaksi 04.54 joten ilman ylimääräisiä kiemurteluja ja kaarteluita olisi nipin napin selvinnyt jopa kotiin asti, vaaditun ajan puitteissa.Olin kotipihassa noin 06.15 Tarkastuksessa kilometrejä oli 2105, siis Hämeenlinnaan asti.

Mutta hyvä näinkin, enää ei tuntuisi ollenkaan mahdottomalta lähteä ajamaan euroopan baanoille BB1500 Gold- ajoa, jossa pitäisi ajaa 2414 kilometriä vuorokaudessa.

Tämä siis JOS olisin ulkomaille uskaltautuva motoristi, enkä tällainen pelkästään kotimaata kiertelevä nyhverö-nyyssönen.

Haato

©2019 Haaton mp-sivut - suntuubi.com